Kuchnia malajska nie jest jednorodna, więc można tutaj wyczuć wpływy również innych kultur, głównie ze względu na znajdujące się tutaj szlaki handlowe. Najwięcej produktów spożywczych i dań jest zapożyczonych z Chin, Indii i Indonezji.
Głównym daniem Malezji jest nasi lemak, czyli ryż gotowany w mleczku kokosowym, częsty składnik wielu różnych potraw, tak mięsnych, jak i wegetariańskich.
Inną potrawą z ryżu, popularną w tej części świata jest nasi himpit. Ryż gotuje się tutaj zawinięty liśćmi palmowymi, często podaje się go podczas święta Hari Rysa.
Jeśli zaś chodzi o dania mięsne, jednym z tych, jakie będziemy mogli zamówić, jest kway teow. Jego głównymi składnikami jest makaron ryżowy, owoce morza, a także chińska kiełbasa i pasta chwili.
Wykwintnym wegetariańskim daniem jest natomiast tofu gado-gado. Jest to zapiekane ciasto z nadzieniem z tofu z dodatkiem fasolki szparagowej, marchewki i masła orzechowego.
Jada się tutaj nie tylko pożywne drugie dania, ale również i zupy. Do jednej z bardziej popularnych można zaliczyć assam laksę, zupę z owoców morza. Dodaje się do niej makaron i polewa gorącym bulionem.
Do popularnych potraw można też zaliczyć tę z makaronem laksa, pierwotnie potrawa kuchni Peranakan. Zaadaptowały się tutaj także potrawy typowo indonezyjskie, jak satay, czy rendang, chociaż ich skład został nieco zmodyfikowany, by podniebienie tutejszych mieszkańców mogło być w pełni dopieszczone. Satay to taki rodzaj szaszłyków, przygotowywanych z marynowanego kurczaka.
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.