Kuchnia malediwska

Sambar

Kuchnia na Malediwach jest połączeniem smaków różnych kultur, jakie nieustannie się tutaj krzyżują ze sobą. Największy wpływ ma kultura arabska, afrykańska, a także indyjska. Niemniej malediwska kuchnia nie wychodzi źle na takim oddziaływaniu innych kultur na zwyczaje tego regionu, ponieważ wybór dań jest tutaj duży.

Od razu można posmakować tego, co jada się w innych krajach, co powoduje, że odnosi się wrażenie, jakby już się było w tych krajach. Jeśli chodzi o składniki, to podstawowym większości potraw jest azjatycki ryż. Często też dania są przyprawiane odrobiną curry, indyjską przyprawą. Trzeba podkreślić, że dania podawane na Malediwach, są wyjątkowo aromatyczne, właśnie ze względu na stosowanie różnych przypraw o wyrazistym smaku i zapachu.

Stołując się w jednym z tutejszych hoteli, możemy być nieco rozczarowani. Najczęściej bowiem będą to potrawy bardziej światowe, niż regionalne. Jako że na Malediwach rośnie bardzo dużo bananowców, na deser często właśnie są one podawane, a także różne inne owoce. Mogą być bezpośrednio jednym ze składników, jak również stanowić przybranie, na przykład do lodów, czy być dodatkiem do ciast.

Malediwska kuchnia składa się głównie z tych produktów, jakie tutaj rosną i co można wyłowić z oceanu. Szczególnie odnosi się to do rdzennych mieszkańców. Oprócz ryżu i bananów należy więc wymienić mango, kokos, papaję, ananas, a także lokalnie występujące ryby.

Popularnym śniadaniowym posiłkiem jest zupa sambar z chlebkiem, nazywanym tutaj roshi, często podawanym też do obiadu, do ryby.

Sambar

Sambar