Tajska kuchnia pozostała przez wiele wieków pod wpływem różnych kultur, co dzisiaj wyraźnie widać w potrawach, jakie serwuje się w różnych regionach w restauracjach i knajpkach. Zauważa się przede wszystkim wpływ kuchni chińskiej i indyjskiej.
Pomimo napływu różnych dań z zewnątrz, nie da się ukryć, że tajska kuchnia jest dość oryginalna, a przy tym niezwykle smaczna, również dla ludzi przyjeżdżających tutaj z innych zakątków świata. Stosuje się tutaj wiele ciekawych aromatycznych przypraw, a jedną z nich jest mleczko kokosowe, a także liście limonki, imbir, czy trawa cytrynowa.
Tajskie potrawy są więc wyjątkowo aromatyczne, ale również i pikantne. Nie ma tutaj też jakiś twardych zasad związanych z przygotowywaniem dań, często więc kucharze zdają się na własne wyczucie. Warto zwrócić uwagę na to, że w daniach bardzo często pojawiają się owoce morza, przeważnie zaś są to skorupiaki.
Można też przyznać, że pomimo olbrzymiego powodzenia, jakim cieszy się w zachodnim świecie kuchnia chińska, potrawy tajlandzkie stają się coraz bardziej popularne w krajach europejskich. Najbardziej zaś popularnym daniem, jakie rozpoznaje się na świecie, jest zupa krewetkowa z grzybami tom yam, jaka może być z mleczkiem kokosowym lub bez.
Jeśli chcielibyśmy wymienić typowe dania tajskie, długo by wymieniać. Często w restauracji będziemy mogli zamówić bami, czyli makaron jajeczny podawany z warzywami i z mięsem. Ponadto możemy spróbować naprawdę regionalnego przysmaku, czyli małży w sosie kokosowym hoi maeng pu op mo din. Smaczny jest też ryż z czerwoną wieprzowiną khao mu daeng i wołowina w sosie ostrygowym nua pat nam man hoi.
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.