Kuchnię turecką można zaliczyć do niezwykle bogatych. Szczególnie jeśli chodzi o ilość składników, jakie znajdują się w poszczególnych daniach, czy też biorąc pod uwagę to, jak produkty są ze sobą łączone. Jednak nie można powiedzieć, żeby kuchnia turecka była skomplikowana.
Najpopularniejsze rodzaje mięs, to przeważnie jagnięcina lub baranina. Mięso najczęściej podaje się z warzywami. Zdarza się, że z warzyw robi się jedno odrębne danie. Przykładem może być potrawa składająca się z cebuli, pomidorów, czosnku, jaką się najpierw smaży, a następnie czeka, jak wszystkie składniki ostygną i podaje na zimno. Bardzo często serwuje się w takim stylu imambayıldı, czyli bakłażan z nadzieniem, smażony na oliwie.
Najbardziej popularnym daniem, jakie zna praktycznie cały świat, jest kebab i jest to zarazem kwintesencja prostoty i dobrego smaku, jaki oferuje turecka kuchnia.
Każdy rodzaj dań, serwowanych w Turcji, ma swoją nazwę:
- dania ryżowe nazywa się pilav,
- gotowane lub pieczone mięso to köfte
- dolma to warzywa z nadzieniem, bądź też ryż z mięsem zawinięty w liście winogron,
- turecki rodzaj pierogów, podawanych z mięsem, serem lub z warzywami nazywa się tutaj, börek,
- przystawki do alkoholu określa się wyrazem meze.
Pije się tutaj na co dzień przede wszystkim herbatę, niezwykle słodką i gorącą. Oprócz herbaty chętnie pija się też kawę, a także napary wiśniowe i jabłkowe. Jeśli chodzi o turecki deser, to może być on albo mleczny albo w postaci słodkiego ciasta. Najpopularniejsze to baclava, lokum, jak i helva.
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.