Wietnamska kuchnia

Potrawy kuchni wietnamskiej

Wielowiekowy wpływ kultury chińskiej spowodował, że kuchnia wietnamska bardzo przypomina tę z Chin. Dotyczy to nie tylko samych potraw, ale też tego, w jaki sposób się je je. Zatem na porządku dziennym jest spożywanie dań pałeczkami, a także ich przyrządzanie w woku.

W Wietnamie używa się jednak zamiast sosu sojowego, sos rybi. Ponadto w kuchni wietnamskiej jako przyprawę stosuje się palczatkę cytrynową, limonkę, kolendrę i regionalną miętę. Ponadto kuchnia wietnamska często opiera się na świeżych warzywach, a najbardziej popularna jest sałata.

Potrawy kuchni wietnamskiej

Potrawy kuchni wietnamskiej

Wracając do podobieństw, podstawową potrawą jest tutaj ryż. Co ciekawe jest on podawany zarówno na śniadanie, na obiad, jak i na kolację. Poza ryżem jada się tutaj makarony. Desery także są często robione na bazie ryżu, jednak najczęściej stosuje się wtedy krótkoziarnisty geo nep.

W Wietnamie regularnie jada się potrawy mięsne, a najpopularniejszym rodzajem jest drób, a zaraz po nim wieprzowina. Do dań podaje się też chua, czyli marynowane warzywa, a poza tym kiszonki, na przykład kiszony arbuz. W kuchni wietnamskiej popularne są również ryby i owoce morza, co głównie wynika z ukształtowania terenu tego kraju.

Pomimo dużej popularności potraw mięsnych, można tutaj też zamówić dania typowo wegetariańskie.

O ile dawny Wietnam był pod wpływem Chin, o tyle współczesny czerpie głównie z kuchni i zwyczajów Francji. Znana jest tutaj na przykład technika przygotowywania francuskiego ciasta z serem.  Hoduje się tutaj też takie warzywa, jak pomidory, czy szparagi, a także prowadzi się plantację kawy.